Wat is cold brew en hoe maak je het

Cold brew koffie wat is het en hoe maak je het
Facebook
Twitter
LinkedIn

Wat is cold brew?

Cold brew koffie is een verfrissende manier om koffie te zetten. Het is een zetmethode waarbij koffie gedurende een langere periode wordt geweekt in koud water. Door de langere extractietijd krijgt de koffie een andere smaak dan bijvoorbeeld filterkoffie. Cold brew koffie heeft een zachte, zoete smaak en is minder bitter dan traditioneel gezette koffie.

Hoe maak je cold brew koffie?

Het maken van cold brew koffie is relatief eenvoudig, maar vereist wel wat geduld. Het proces duurt namelijk enkele uren tot een dag, afhankelijk van hoe sterk je de koffie wilt hebben. Hieronder volgen de stappen om cold brew koffie te maken:

Stap 1: Maal de koffiebonen grof

Om cold brew koffie te maken, heb je grof gemalen koffiebonen nodig. Maal de bonen grof met een koffiemolen of vraag je koffieleverancier om je bonen grof te malen. Gebruik ongeveer 70 gram koffiebonen voor 1 liter water.

Koffie malen voor cold brew

Stap 2: Meng de koffie met water

Doe de gemalen koffie in een glazen pot of kan en voeg koud water toe. Roer het geheel goed door elkaar, zodat alle koffiebonen nat worden. Dek de pot af en zet hem in de koelkast.

koffie mengen met water cold brew

Stap 3: Laat het mengsel trekken

Laat de koffie en het water minimaal 12 uur tot maximaal 24 uur trekken in de koelkast. Hoe langer je de koffie laat trekken, hoe sterker de smaak wordt. Roer het mengsel af en toe door.

Stap 4: Zeef de koffie

Na 12 tot 24 uur kun je de koffie zeven. Gebruik een fijne zeef of koffiefilter om de koffie te filteren en de koffiebonen eruit te halen.

Stap 5: Serveer de koffie

Serveer de koude koffie over ijsblokjes in een glas en voeg eventueel melk of suiker toe naar smaak.

Tips voor het maken van de perfecte cold brew koffie:

  • Gebruik koud water om de koffie mee te maken. Warm water kan de smaak van de koffie beïnvloeden.
  • Experimenteer met verschillende soorten koffiebonen en mengsels om jouw ideale smaak te vinden.
  • Maak een grote hoeveelheid cold brew koffie en bewaar het in de koelkast voor later gebruik. Cold brew koffie blijft tot een week goed in de koelkast.

Variaties op cold brew koffie

Cold brew koffie kan op verschillende manieren worden aangepast naar smaak. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende soorten koffiebonen gebruiken voor een andere smaak. Ook kun je experimenteren met de verhouding tussen koffie en water voor een sterkere of juist mildere smaak.

Een andere manier om je cold brew koffie aan te passen, is door het toevoegen van melk, suiker of siroop. Hierdoor krijg je een cold brew latte, cold brew met vanillesmaak of een karamel cold brew.

Cold brew kopen

Als je geen tijd hebt om zelf cold brew koffie te maken, kun je kiezen voor kant-en-klare cold brew koffie. Op koffiebonen-kopen.nl bieden wij een breed assortiment aan kant-en-klare cold brew koffie van verschillende merken. Zo hebben wij bijvoorbeeld de kant-en-klare Cold Brew van Illy, Star Bucks of bijvoorbeeld Douwe Egberts. Kijk gerust eens rond in onze webshop en ontdek onze collectie cold brew koffie.

Theo Bos
Theo Bos

Mijn naam is Theo Bos. Al sinds mijn 14e levensjaar ben ik verliefd op koffie, vanuit deze passie ben ik Koffiebonen-kopen.nl begonnen waar ik al mijn ongevraagde meningen, adviezen tips en nieuwtjes deel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Auteur
Theo Bos

Theo Bos

Mijn naam is Theo Bos. Al sinds mijn 14e levensjaar ben ik verliefd op koffie, vanuit deze passie ben ik Koffiebonen-kopen.nl begonnen waar ik al mijn ongevraagde meningen, adviezen tips en nieuwtjes deel.

Recente blogs